Autor Wątek: Automat do ichimoku  (Przeczytany 4579 razy)

Radek_M

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Karma: +0/-0
Automat do ichimoku
« dnia: Styczeń 16, 2018, 18:49:24 »
witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałem się z każdym przywitać. Forexem zajmuję się już około 15 lat z czego praktycznie większość czasu to konto real. Były sukcesy oraz porażki, ale nie o tym chciałem dzisiaj tutaj powiedzieć. Technikę ichimoku znam od około roku a przynajmniej jej podstawy. Zapoznałem się z książką pana Grzegorza (cześć I oraz II w wersji filmowej). Na tej podstawie oraz własnych obserwacji postawiłem zacząć używać tej techniki do zawierania transakcji na rynkach forex. Wszystkie transakcje były zawieranie na koncie real. Starałem się wszystko wykonywać zgodnie z zasadami, ale wiadomo jak to w życiu bywa czasem emocje biorą górę i nie wszystko poszło tak jak miało iść. Część transakcji była zawierana albo za wcześnie albo za późno. Podobnie było z TK I SL (zbyt mały TK i zbyt duży SL). Kolejną rzeczą, która nie pozwalała na pełną kontrolę transakcji było to, że nie mogłem cały czas byś przy komputerze. To co udało się zarobić w kolejnym trendingu traciłem. Dlatego postanowiłem stworzyć automatyczną strategie opartą o zasady ichimoku, a przynajmniej o te zasady które znam lub które sam sobie narzuciłem. Chciałbym się dowiedzieć czy jest ktoś chętny na dopracowanie tej strategii? Po zakończeniu testów udostępnię sygnał z komputera który będzie działał 24 godziny na dobę na rynkach które każdy będzie mógł wybrać. Jeżeli będą zainteresowani przybliżę coś więcej na temat jak strategia działa i na jakiej podstawie zawiera transakcje.

jarek

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2018, 15:14:10 »
Witam z tego co słyszałem i wyczytałem to nie udało się stworzenie automatu nawet panu Grzegorzowi a tobie się udało? Może byś opisał jak działa taki automat

Radek_M

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 17, 2018, 18:11:15 »
witam, nie twierdze że automat jest doskonały i wszystkie transakcje są idealne. Ogólnie automat który napisałem opiera się o checkliste która się przewija się w pdf Grzegorza jak i pozostałych informacjach które znalazłem na forum lub które sam wyszukiwałem na wykresach.  Strategia działa na dwa sposoby. Pierwszy z nich oparty jest tylko wyłącznie na wykresie 4 godzinnym. Program sprawdza czy został spełniony warunek 3 linii, jak została zamknięta poprzednia świeca, jaki możliwy jest take profit ( jeżeli zbyt mały to nie zostanie zawarta transakcja). Po zawarciu transakcji raz na godzinę zostaje aktualizowany TK oraz SL. Transakcja może zostać zakończona poprzez osiągnięcie TK lub SL (tutaj również dwa przypadki: jeden Sl oparty o linie KijunSen drugi jeśli świeca zostanie otwarta i zamknięta poniżej TenkanSen- minimalizacja SL). Druga sposób otwierania pozycji oparty jest na 3 wykresach równocześnie. W tym przypadku automat sprawdza wykres H4, wykres D1 oraz H1, są ponownie sprawdzane warunki trzech linii, możliwe TK i na tej podstawie zawierane transakcje. Oczywiście w tym przypadku transakcji jest mniej bo więcej warunków do spełnienia. Potrafię programować a potrzebował bym osoby które będą mogły podpowiedzieć co jeszcze można dołożyć do automaty aby działał lepiej.

jarek

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 17, 2018, 20:03:54 »
Najlepiej żeby to sam pan Grzegorz z Tobą się z kontaktował i przetestował automat z tego co wiem to Jarek Trader zrobił mu automata jego produkty są na youtube

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 05, 2018, 22:53:04 »
Witam Radek_M,
Chętnie się podzielę doświadczeniem w zakresie automatu Ichimoku. Jak najbardziej jest to do zrobienia, sam używam od ponad dwóch lat własnej roboty EA, chociaż nie jestem programistą. Możecie mi wierzyć zaoszczędzam w ten sposób sporo czasu. Niektóre rzeczy chciałbym jeszcze dopracować ale nie mam wystarczającej wiedzy w zakresie Mql4 zatem może stworzymy coś wspólnymi siłami?
Korzystam również z dzieła Jarka Tradera, bardzo się przydaje jego EA do obserwacji całego rynku i sygnałów Ichimoku, natomiast w trybie auto trading mam parę zastrzeżeń.
Zrobiłem nawet test skuteczności Ichimoku na koncie demo przez okres miesiąca i wnioski są bardzo ciekawe. Obecnie testuje sposoby piramidowania używając sygnałów Ichimoku, oczywiście oparte na automacie.
Dołączam wynik testu, jeśli kogoś zainteresują szczegóły i wnioski to pisać.



wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2018, 11:32:00 »
A czy można gdzieś nabyć taki automat?

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 15, 2018, 22:56:02 »
EA otwiera tylko wybicie z chmury, SL stawia po drugiej stronie chmury lub w przypadku piramidowania nad lub pod Kijun, zamyka pozycje po zmianie kierunku przez cenę pod lub nad Kijun. Wszelkie pytania lub pomysły proszę pisać. Koniecznie przetestować na demo w pierwszej kolejności. Dołączam dzisiejszy screen który mniej więcej obrazuje jak to działa.

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 17, 2018, 12:42:45 »
Dzięki, na pewno przetestuję, i podzielę się wynikami, mam też pytanie czy dało by radę gdyby zastosować moje pomysły na wejścia. bo zauważyłem parę prawidłowości w ichu które działają na niektórych parach 

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 18, 2018, 01:20:31 »
Pewnie, tylko czy EA Builder sobie poradzi to nie gwarantuje. Opisz co i jak to się zobaczy.

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 18, 2018, 08:21:40 »
zasada jest prosta ale trzeba uwzględnić linie ichu z wyższych interwałów, można klikać na wykresie i przeskakiwać, ale nie wiem czy dla EA będzie to możliwe, ja sobie zrobiłem tak że przeliczyłem ilość słupków i naniosłem je na wykres z tym ze ja gram tylko na orginałach. to jest dla H1 9,26,52 dla H4 36,104,208 a dla D1 216, 624, 1248, dla oczu to oczopląs ale dla EA nie powinno zrobić zamieszania. system jest taki że jeśli widzę przecięcie się kijun z tenkan pod chmurą spadkową na H1 to ważne jest czy na h4 cena jest powyżej tenkan, co więcenj na H4 musie sięzamknąc powyżej tennkan  jak jest to wchodzę w pozycję a SL stawiam poniżej ostatniego dołka TP na kijun z H4 ( ale czekam na zamknięcie  bo może się zamknąć powyżej tenkan z h4 wtedy trzymam do chmury albo analogicznie przechodzę z h1 VS H4 na H4 VS D1. jeżeli pojawia się sygnał skrzyżowania lini a cena z wyższego interwału nie zamyka się po niżej lub wyżej tenkan ( w zależności od kierunku ) to nie wchodzę w pozycję i trzymam pozycję którą miałem już otwartą.
sposób 2. jest taki że jeśli mamy trend wzrostowy i cena weszła w chmurę , ale potem z niej wychodzi i z powrotem do niej wraca ale nie ustanawia kolejnego szczytu a w dodatku cena zamyka się poniżej kijun w chmurze to wchodzę w sell. Sl powyżej chmury  albo ostatniego szczytu, to zależy od ryzyka przeważnie jest to sygnał odwrócenia trendu. tak samo jak w poprzednim wypadku. jest jeszcze jedna ważna sprawa, na którą zawsze patrzę gdy cena wychodzi z chmury, to jeśli jest nagłe silne przebicie lub wyjście z chmury a chikou zatrzymuje się na górnym jej ograniczeniu, wchodzę w sell to fałszywe wybicie zapowiadające spadki, SL stawiam powyżej ostatniej świecy. 

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 18, 2018, 09:33:32 »
Dodam że własnie teraz na USDJPY z H1 jest taka sytuacja odwrócenia tym bardziej ze 16stego był okres wyznaczony przez okresy hosody który się zaczął 2017,11,06 czyli wazny moment

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 18, 2018, 17:28:37 »
Ok, tylko dlaczego chcesz używać strategi podążającej za trendem do grania przeciw trendowi? Czy to, aby jest efektywne na dłuższą metę? No, ale mniejsza o to.

Rozumiem ze dawcą sygnałów jest H1 wykres, a wyższe TF służą do prowadzenia pozycji.
Rozrysuj to na tym obrazku, który dołączyłem z twoimi ustawieniami, kiedy i gdzie EA ma otworzyć pozycje, najlepiej w punktach.

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 18, 2018, 18:51:04 »
nie do końca się zrozumieliśmy. te ustawienia co podałem to nakładasz na jeden wykres z H1 i w jednym oknie masz linie ichu z trzech TF. ale to dla człowieka może powodować oczopląs, ja myślałem bardziej aby EA dało radę, co do wejścia to właśnie teraz jest moment na wejście w long ponieważ na H4 świeca zamknęła się powyżej tankan a na H1 był sygnał ( słaby kupnna) w ważnym momencie. Ten rodzaj rozgrywki traktuje jako rozgrywkę na korektę która może przerodzić się w zmianę trendu  SL stawiam dwojako oczywiście cały czas H1 albo poniżej Kijun albo poniżej ostatniego dołka, pary z jenem jakoś bardziej respektują kijun niż inne pary dlatego można ustawić poniżej kijun, ale dla bezpieczeństwa ja stawiam poniżej dołka aby mi SL nie wybiło. dopiero gdy cena zaatakuje kijun ( a robi to często po pojawieniu się sygnału ) i kijun się obroni jako wsparcie , to wtedy przesuwam SL na kijun i tak dalej prowadzę, z wejściem można oczywiście poczekać na retest wsparcia, ale czasem cena idzie wyżej i testuje kijun już kilkadziesiąt pipsów wyżej a wtedy już za duże ryzyko na wejście , no chyba że wchodzimy na odbicie się cenny od kijun i Sl poniżej lini.
 

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 18, 2018, 18:53:16 »
wstawił bym obrazki ale nie wiem jak to się robi

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 18, 2018, 22:04:14 »
Poniżej okna gdzie wpisujesz wiadomość jest opcja załączniki i opcje dodatkowe. Rozumiem, o co chodzi, ale musisz określić dokładne warunki, które muszą być spełnione dla otwarcia pozycji. Jeżeli to jest sygnał na H1 a jednocześnie warunkujesz go wystąpieniem sygnału na H4 to tak naprawdę sygnałem nadrzędnym i bardziej sensownym jest to, co widać na H4. Do nakładania na wykres innych TF używam Ichimoku-MTF-v1.

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 18, 2018, 22:17:14 »
tak to wtedy wygląda...

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2018, 07:34:43 »
Dzięki udało mi się dodać, te z białym tłem to te na których mam otwarte też z innego TF. Ps: mógł byś udostępnić Twoje narzędzie do podglądu z innego TF? na zdjęciu z H1 zakreśliłem dwa sygnały kupna jeden fałszywy drugi prawdziwy, potem ta sam sytuacja na tym z H4 cena zamyka się powyżej tenkan, i w tym momencie jaki teraz jest  można już przejść na H4 ale nie koniecznie, ja przechodzę na h4 jeśli pojawi się sygnał kupna na h4 . można być cały czas na h1 i czekać na odwrócenie takie jak opisałem. jamam jeszcze taki zegar co odlicza mi czas do skończenia sesji z innych TF i patrzę cze zakończyła się H4 i gdzie jest cena w tym momencie. wspominałem jeszcze o innym sygnale odwrócenia. ale może najpierw ogarnijmy ten i zobaczymy czy da rade to ogarnąć.
 Czyli 1. na H1 sygnał  kupna ( przecięcie średnich)
         2. warunek, na H4 cena musi się zamknąć ponad tenkan( tu bym jeszcze dodał że czym więcej  świecy po
             drugiej stronie tym lepiej)
         3. SL albo poniżej kijun ale lepiej po niżej ostatniego dołka ponieważ są pary walutowe które przebijają
             kijun dość mocno są też takie które zamykają się poza kijun na H4 ale z H1 trzyma je chmura i to też
             dobrze było by mieć na uwadze, taką parą jest NP EURGBP)   
         4.TP stawiamy na kijun z H4 ale czekamy do zamknięcia, bo może cena zamknąć się powyżej wtedy
             trzymam pozycje bo jest możliwość że będzie szła dalej . albo po prostu prowadzimy po kijun z H1
jak masz pytania to pytaj śmiało

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 19, 2018, 07:35:23 »
To przykład z EURGBP

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 19, 2018, 23:44:50 »
Tak na szybko to widzę tu problem z wystąpieniem różnego typu sygnałów na różnych TF w tym samym czasie. Taka sytuacja może mieć miejsce bardzo rzadko jak nie wcale. Pomyśle jak to rozwiązać.

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 19, 2018, 23:50:09 »

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 20, 2018, 07:23:16 »
ja podaje Ci sytuacje które wcale tak rzadko  się nie zdarzają, ja tak wchodzę , zauważ że opisałem dokładnie coś co się stało zanim się stało, za nim się stało. teraz sygnał z H1 przerodził się w trend dla mnie to korekta przed dalszymi spadkami, pozycję prowadzę głównie po H1 ono jest dla mnie dawcą sygnału, ale inne TF H4 i D1 dają mi informacje od których H1 jest zależnie i im podporządkowane,
wiem żedla EA jest problemem lawirowanie między różnymi TF dlatego pomyślałem sobie że jeśli wszystko było by na jednym TF czyli H4 i D1 na TF H1 to już był by jakiś krok do przodu, skoro ludzie nanoszą różne średnie na wykres i różne idykatory i piszą strategie i EA dają radę to w przypadku gdy nałożymy trzy idykatory ichu na jeden TF to to samo. tak mi się wydaje . jak nie da radę tego ugryźć to trudno.
teraz cena będzie dażyć do chmury z H4 albo do tenkan lub nawet kijun z D1 tam szukał  bym odwrócenia i wejścia na sell 

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 20, 2018, 18:39:36 »
tutaj podaje też kolejny przykład wejścia trochęinny, cena po wyjściu z chmury nie przebija ostatniego maksimum i wraca do chmury, a tam zamyka się poniżej kijun, Sl stawiam powyżej ostatniego szczytu,. w tym przypadku jest to przeciwstawna pozycja bo mam sell na minusie i próbuję odrobić, żadko gram na niższych interwałach, tu chcę pokazać przykład. niższe TF są niestabilne więc nie wiem czy załapie

Damian

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 121
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 20, 2018, 20:39:49 »
to prawda - zdarzają się często takie sytuacje gdzie na roznych interwalach sa zbierzne sygnały.
teraz mamy taka sytuacje na cadchf - na h1 i h4 przy czym sygnal na h1 jest wpierwej :)
tez zdarza mi sie tak grać także kumam o co wiśni chodzi. prowodyrem jest h1 a jak jest to zbierzne z wyzszym tf to jest to mocniejsze. a jak mocniejsze to mamy wieksze szanse na rynku :)

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 20, 2018, 21:11:45 »
Dla EA nie jest problem czytania danych z różnych TF w jednym czasie, chodziło mi o sygnały, ze występują w róznym czasie na różnych TF.

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 20, 2018, 21:46:41 »
Wspomniałeś wcześniej ze czekasz az zamknie się świeca nad TS na H4, czyli to tak naprawdę jest moment, kiedy EA ma odpalić pozycje? Bo o to mi cały czas chodzi żeby sprecyzować.

miro

  • Jestem nowy
  • Full Member
  • *
  • Wiadomości: 114
  • Karma: +0/-0
    • Ichimoku System
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 20, 2018, 22:48:28 »
To jest wersja podstawowa, tylko sygnał bez TP, SL chmur itd. sprawdz czy o to chodziło a resztę dopisze pózniej.

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 22, 2018, 07:37:51 »
Dokładnie tak miro. jak mam sygnał na H1 to muszę czekać na zamknięcie się świecy z H4 bo ostatecznie ona mówi mi czy wchodzić czy nie . teraz na USDJPU mieliśmy taka sytuację , że wczoraj był sygnał ale H4 było po złej stronie TS dopiero dziś o godzinie 7.00 był sygnał na H1 i H4 zamknięte poniżej TS, więc wchodzę na sell

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 22, 2018, 08:23:25 »
Myślę nad stawianiem SL. bo cena idzie jednak w górę, i teraz muszę to sprawdzić czy lepiej stawiać po tem jak cena testuje Kijun  i Kijun jej nie zatrzyma, i cena zamknie się ponad nią, czy powyżej ostatnich szczytów. ale to dopracuję

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 22, 2018, 13:59:43 »
EA Wiśnia weszło dobrze w pozycję wydaje mi się że trochę za późno ale po tych wahaniach co były wyszło na jedno i to samo ;) 

wisnia

  • Jestem nowy
  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Karma: +0/-0
Odp: Automat do ichimoku
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 22, 2018, 14:08:59 »
a tak wszedłem z palca na koncie real